Hands_bymarco-chilese.jpg
 

Mitä työnohjaus on?

Työnohjaus on arvokasta itsellesi varattua aikaa, jolloin saat pysähtyä työssäsi tärkeiden kokemusten ja aiheiden äärellä, joko henkilökohtaisesti työnohjaajan kanssa tai ryhmässä. Työnohjaus tutkitusti hyödyttää ja edistää mm. työssä kehittymistä ja siinä jaksamista, tukee muutoksissa ja auttaa löytämään uusia näkökulmia. Työnohjaus luo parempaa työelämää sinulle, tiimillesi ja yhteisöllesi.

Työnohjaus soveltuu kaikille toimialoille ammatista riippumatta. Yleisiä aiheita ovat mm. työpaikan vuorovaikutussuhteet ja toimintatavat, johtaminen, työn muutokset, kehittyminen, jaksaminen, palautuminen, motivaatio ja ammatti-identiteetti. Yhtä lailla työnohjauksen teemoihin kuuluvat työn imu ja ilo!

“Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla.”
— Suomen työnohjaajat ry

VoimavaraT ja kyvyt esiin

Moderni työnohjaus vahvistaa voimavaroja ja toimijuutta. Voimavarakeskeinen ja dialoginen työnohjaus perustuu tasa-arvoiseen keskusteluun: Arvostavassa vuorovaikutuksessa etsitään yhteistä ymmärrystä, avaria näköaloja ja kestäviä tapoja olla suhteessa työhön. Työnohjaaja luo tilaa ja rakenteita tärkeiden asioiden tietoiselle tarkastelulle. Mukana voi olla reflektiivisiä ja ratkaisukeskeisiä elementtejä.

Työnohjausprosessi räätälöidään sinua varten ja sinun tarpeistasi käsin. On olennaista, että työnohjauksessa käsitellään juuri niitä asioita, joista on hyötyä sinulle. Siksi työskentely alkaa yhteisten tavoitteiden asettamisesta. Lisäksi ohjausten edetessä arvioidaan keskustelun suuntaa ja hyödyllisyyttä, jotta voit koko matkan ajan vaikuttaa itse työnohjauksesi sisältöön.

Dialogisia työkaluja johtajille ja esihenkilöille

Aito dialogi on tehokas keino organisaatioiden kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa. Dialogisuus kasvattaa tuloksellisuutta, työelämän laatua ja innovatiivisuutta – samanaikaisesti. Dialoginen työnohjaus tukee johtajana onnistumista.

Miten olla ja toimia johtajan tai esihenkilön vaativassa roolissa niin, että organisaation jäsenten voimavarat ja potentiaali saavat kasvaa? Entä miten johtaja huolehtii omasta työhyvinvoinnistaan?

“Moderni työnohjaus vahvistaa voimavaroja ja toimijuutta.”

Millainen on hyvä työnohjaaja?

Koulutettu ja vastuullinen työnohjaaja ei tule työpaikallesi antamaan ohjeita siitä, miten työtä olisi parasta hoitaa. Siksi “työnohjaus” terminä onkin jokseenkin kömpelö. Työnohjaajana ammattitaitoani on vuorovaikutus- ja prosessiosaaminen. Hyvä työnohjaaja auttaa asiakkaitaan tarkastelemaan omaa työtään ja työhön liittyvää vuorovaikutusta.

Välillä työnohjaajalta toivotaan taustaa samalta alalta kuin ohjattavatkin ovat. Siitä on varmasti toisinaan hyötyä, mutta juuri “ei-tietämisen” näkökulmasta työnohjaus saattaa olla jopa hedelmällisempää, jos työnohjaaja katsoo alaasi ulkopuolelta. Ihmisten välisen vuorovaikutuksen haasteet ja monet työelämän ilmiöt ovat yhteisiä alasta riippumatta. Hyvä työnohjaaja osaa myös asettua sinun työhösi liittyvien erityisten kysymysten äärelle.

Työnohjaus on aina luottamuksellista ja työnohjaajaa sitoo vaitiolovelvollisuus. Olen sitoutunut Suomen työnohjaajat ry:n (STOry) laatimiin eettisiin periaatteisiin.

Työnohjauksen kesto

Prosessin kesto voi olla lyhyt tai pitkä,  muutamasta tapaamisesta pitkään yhteistyöhön. Jatkuva prosessi ylläpitää työhyvinvointia ja ennaltaehkäisee kuormituksen vaikutuksia, kun taas yksittäisessä pulmassa tai esimerkiksi työyhteisön akuutissa kriisissä voi auttaa muutaman kerran tehokas prosessi. Yksittäisen työnohjaustapaamisen kesto on yleensä 60–90 minuuttia.

 

Tutustumiskeskustelu maksutta

Varaa maksuton tutustumisaika, jossa kartoitamme sinun tarpeitasi ja sitä, miten voisin olla avuksi sinulle parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla saat tunnustella, sovinko minä sinun tai ryhmäsi työnohjaajaksi. Tutustumiskeskustelu käydään ensisijaisesti etänä verkossa. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään.